Doorheen de lessen Muzische Opvoeding binnen de praktijk heb ik gewerkt aan enkele actiepunten.
Allereerst zou ik willen beginnen met te verwoorden waar ik volgens mij sterk in ben. Om te beginnen vind ik dat ik er in slaag om speels en enthousiast over te komen bij de leerlingen. Ik heb er geen problemen mee om eens uit mijn serieuze ik te stappen en me volledig te geven binnen een les muziek of drama. Hierin vind ik dat ik de leerlingen wel mee krijg en in kan motiveren. Hierbij hoort dan ook dat ik geen probleem heb met me expressief uit te drukken via mijn stem en lichaam.
Het respect voor materiaal en ruimte vind ik heel belangrijk. Ik geef dit ook telkens mee aan de leerlingen en spreek hen hier ook op aan wanneer ze nonchalant of onrespectvol omgaan met materiaal.
Mijn grootste werkpunt is volgens mij dat ik me wat meer mag laten gelden in een groep. Feedback geven lukt me wel, maar ik ga me eerder op het positieve richten. Initiatief nemen durf ik ook wel, maar ga eerst luisteren naar de anderen vooraleer ik mijn eigen ideeën in de groep ga gooien. Ik moet hier wel bij zeggen dat ik hier enkel last van heb bij volwassenen, bij mijn leerlingen ben ik absoluut niet geremd hier in.
Het leren omgaan met onverwachte situaties is nog steeds een beetje een werkpunt. Dit wel op het vlak van het lesgeven. Het internet werkt niet om een liedje te beluisteren via youtube, de les wordt constant onderbroken door leerlingen uit andere klassen die komen aankloppen,... Ik word hier enorm nerveus van en zie het dan eventjes niet meer zitten. Ik heb er al wel aan gewerkt doorheen het semester, maar blijft toch een werkpunt.
Doorheen deze actiepunten en in het kader van één van de opdrachten, heb ik voor mezelf de uitdaging opgelegd om de creativiteit van de leerlingen aan te spreken. Hier heb ik doorheen mijn stages aan gewerkt. Nu ik terug voor de klas sta, heb ik ook veel meer tijd om dit verder te zetten. Ik zou dit nog verder willen uitbreiden. Tot nu toe is deze creativiteit beperkt gebleven tot een ritmische zin bedenken, een beweging of bewegingsreeks bedenken, een beeldend werk maken op basis van een beschouwing,....
Maar ik merk dat binnen dit creatief werken de leerlingen vaak ofwel geen ideeën hebben of enkel met voor de hand liggende ideeën afkomen. Graag zou ik meer hun verbeelding willen aanspreken en ervoor willen zorgen dat ze echt expressief aan het werken zijn. Uiteraard kan ik dit niet eisen, maar ik kan hen hierin wel prikkelen.
Ik zou graag het volgende actiepunt formuleren: "Manieren zoeken om de leerlingen hun creativiteit te stimuleren en hun verbeelding aanspreken zodat ze tot expressie komen."
Maak jouw eigen website met JouwWeb